Riverside Center Office

Riverside Center Office

Product Colors:

Clay Brick

Location:

La Crosse, Wi

Architect:

Somerville Associates

Contractor:

CD Smith Construction

The Riverside Center Office buildings blend the best of old and new, bringing both historic-looking aesthetics and modern, energy-efficient innovation to downtown LaCrosse.

The three massive commercial office buildings ? the corporate headquarters of medical services firm Logistics Health ? occupy a combined 443,276 square feet of riverfront property. In addition to office space, the buildings house a number of other amenities enjoyed by Logistics Health employees and the general public alike: a waterfront restaurant, coffee shop, fitness center, clinic and banquet hall. Building 3 also includes a four story parking ramp with 295 spaces. The complex provides a working environment for over 2,000 people.

A primary consideration when planning the complex was to preserve the historic appearance of downtown LaCrosse. In particular, the owner wanted the building to recall the historic but now demolished Stoddard Hotel, both inside and out.

The highlight of the interior of the complex is the sumptuous main lobby. Its high ceilings, hardwood paneling, and marble columns and floor successfully replicate turn-of-the-previous-century elegance. Yet despite the warm, historic feel, the buildings are no strangers to modern innovation. The complex features modern insulation and a completely automated LED lighting system.

For the exterior of the building, various brick and stone masonry products were evaluated for their cost-effectiveness and historic appeal. The owner was very involved in the selection of the brick. He ultimately chose a burgundy brick that met his criteria in terms of texture, color and style. Utility sized brick was selected both because it was better suited to the scale of the building, and because it was more cost effective than modular brick.

Despite the attention to detail and old world craftsmanship, the Riverside Center Offices were a fast track project. All three buildings had to go up very quickly due to the owner’s scheduling needs and city permitting requirements. The architect recalls designing on the fly to make sure everything was cohesive while dealing with challenges such as the need for geo-piers due to poor soils on site, city vision easement requirements, and winter construction in a tight urban environment. Obstacles notwithstanding, the project was completed right on schedule, just twelve months from the initial meeting with the owner.

Catalog Request